Zazwyczaj decydując się na wysokiej klasy grill kupujemy jednocześnie pokrowiec, by nowy sprzęt jak najdłużej zachwycał nas idealnym wyglądem i kondycją. To całoroczna gwarancja ochrony przed śniegiem, deszczem, wiatrem czy silnym słońcem. Jak zatem odpowiednio dbać o swój pokrowiec i poprawnie go używać?
Marka Broil King posiada w swojej ofercie pokrowce, które są dedykowane każdemu modelowi – zarówno dotyczy to grilli na gaz, pellet czy do zabudowy. Dostępna jest linia pokrowców Select oraz Premium. Niezależnie jednak od tego, jaki pokrowiec posiadamy, należy przede wszystkim pamiętać, by nie nakładać go na rozgrzany grill. Trzeba odczekać aż grill całkowicie wystygnie i dopiero wtedy można nałożyć na niego pokrowiec. Ważne jest też, by pokrowiec nie dotykał ziemi, tak by zminimalizować pojawienie się pleśni na materiale czy gromadzenie się nadmiernej wilgoci na grillu.
Jeśli planujemy pozostawienie grilla pod pokrowcem przez dłuższy czas, należy wcześniej odpowiednio go wyczyścić i zakonserwować, by nie rozwinęła się np. pleśń. Pokrowiec musi być też odpowiednio dopasowany do posiadanego modelu – za duży może dotykać podłoża, a tym samym brudzić się i niszczyć, a za mały sprawi, że będziemy mieć trudność w jego zakładaniu (pokrowiec może się nawet podrzeć i nie będzie stanowił pełnej ochrony). Najlepiej więc wybrać pokrowce „szyte na miarę”, czyli dedykowane poszczególnym modelom. Bez problemu znajdziesz takie w gamie produktów marki Broil King, jeśli zdecydowałeś się na sprzęt właśnie tej kanadyjskiej marki.
Gdy nie korzystasz z pokrowca pamiętaj, by nie przechowywać go na podłodze w jakimś zawilgoconym, brudnym miejscu. Ważne, by pokrowiec posiadał uchwyty, dzięki czemu można zawiesić go np. na haku w bezpiecznym, suchym miejscu.
By pokrowiec posłużył jak najdłuzej i stanowił faktyczną ochronę przed trudnymi warunkami atmosferycznymi czy kurzem, należy go regularnie czyścić. Można to zrobić na kilka sposobów – czyszcząc ręcznie (ciepłą wodą z dodatkiem delikatnego płynu do mycia naczyń i szczotką do mycia naczyń), w pralce (ustawione minimalne wirowanie do 800 obrotów i temp. do 30 stopni Celsjusza) czy myjką ciśnieniową (nie należy wówczas stosować silnej chemii ani też stosować wysokiego ciśnienia, które mogłoby uszkodzić pokrowiec). Nie powinno się jednak myć pokrowca, który jest już umieszczony na grillu, bo woda może dostać się np. przez otwory wentylacyjne – tzreba umieścić go np. na krzesłach ogrodowych i wtedy wyczyścić.
Dzięki tym wszystkim zabiegom możesz być pewien, że pokrowiec będzie idealną ochroną przez długi czas. Dodatkowo marka Broil King na swoje pokrowce udziela nawet 5-letniej gwarancji!
Sprawdź dostępne pokrowce w naszym sklepie online lub salonach stacjonarnych w Koszalinie (ul. Szczecińska 37) i Redzie (ul. Wejherowska 71).