Czy warto zainwestować w matę pod grilla? Do czego służy taka mata? Przeczytaj najnowszy wpis na naszym blogu, jeśli chcesz skutecznie ochronić swój taras przed tłustymi zabrudzeniami, które powstają podczas grillowania.
Mata pod grilla to przede wszystkim świetna ochrona powierzchni, na której stoi nasz sprzęt do grillowania. Unikamy tym samym trudnych do usunięcia plam, odbarwień i zniszczeń, które mogłyby uszkodzić np. delikatną, drewnianą powierzchnię naszego tarasu.
Nie trzeba wówczas czyścić podłogi po każdorazowym grillowaniu. W końcu często się zdarza, że coś nam spada na podłogę albo tłuszcz kapie z używanych przez nas akcesoriów, więc nie warto ryzykować. Taka mata, by służyła nam przez długi czas, powinna być wykonana z trwałego, grubego materiału (zbyt cienka może nie spełniać dobrze swojej roli), łatwego w czyszczeniu. Musi być także antypoślizgowa, by grill mógł na niej stać stabilnie bez względu na zastane warunki atmosferyczne. Należy ją dobrać odpowiednio pod rozmiar grilla – tak by nie była zbyt mała.
Marka Broil King w swojej ofercie ma kilka mat. Można wybrać jej kolor, tak by pasowała do posiadanego przez nas grilla. Dostępne są maty w kolorze czarnym lub srebrnym. Posiadają wymiary 180 x 90 cm, więc sprawdzą się świetnie także pod większy sprzęt do grillowania. Mata Broil King jest antypoślizgowa i wykonana z trwałego tworzywa sztucznego, które nie tworzy odgnieceń po postawieniu ciężkiego sprzętu. Ozdobiona została dodatkowo efektownym logiem marki. Będzie świetnie prezentować się na tarasie razem z każdym grillem Broil King.
Aby uniknąć gromadzenia się wilgoci i powstawiania pleśni producent zaleca okresowe zdjęcie maty spod grilla w celu przewietrzenia podłoża, o czym zawsze warto pamiętać. Po zwinięciu mata zajmuje mało miejsca i jest niezwykle łatwa w czyszczeniu. To obowiązkowe wyposażenie profesjonalnego, domowego grillmastera! Sprzątanie po grillowaniu staje się szybsze i przyjemniejsze.
Dodatkowym gadżetem ochronnym, który też warto rozważyć przy zakupie grilla, jest silikonowa mata na półkę boczną. Ta z kolei zabezpiecza półkę grilla przed zabrudzeniami marynatą, sosem czy tłuszczem, a także chroni przed mechanicznymi zarysowaniami. Można ją także opcjonalnie stosować jako podkładkę pod gorące naczynia. Razem z matą pod grilla będzie stanowiła świetny ochronny zestaw!