Grillowanie na dwustronnych rusztach Flav-R-Cast marki Broil King – zalety

Grille gazowe marki Broil King z system PGT (z ang. performance grilling technology, czyli połączenie opatentowanych technologii systemu grillowania Broil King, które gwarantują niebywałą moc, wydajność i smak grillowanych potraw) posiadają dwustronny ruszt Flav-R-Cast. Czym się charakteryzuje taki ruszt?

Ruszt to jeden z ważniejszych elementów w grillu gazowym – powinien być ciężki, solidny, doskonale akumulujący ciepło i jednocześnie łatwy w czyszczeniu. Co oprócz tych cech wyróżnia jeszcze ruszt Flav-R-Cast marki Broil King? Posiada bardzo praktyczną dwustronną budowę – z jednej strony jest rynienkowy, a z drugiej stożkowy. Każda z tych stron ma inne zastosowanie podczas grillowania. 

Strona rynienkowa posiada rowki, które spełniają kilka funkcji. Po pierwsze, rynienki idealnie odprowadzają skapujące soki z tłustszych potraw. Nadmiar tłuszczu łatwo spływa do krawędzi piekarnika, dzięki czemu nie trafia na aromatyzery Flav-R-Wave, co mogłoby skutkować powstaniem mocnych płomieni i tym samym przypaleniem się potraw. 

Po drugie, gromadzące się w rynienkach soki i tłuszcze odparowują już z pozycji rusztu do grillowanej potraw, co sprawia, że dania wychodzą niezwykle aromatyczne i soczyste. Kolejną funkcją jest wykorzystanie rynienkowej strony do grillowania np. mniejszych kawałków jedzenia (przykładowo warzyw czy krewetek) – strona ta posiada bowiem mniejsze odstępy pomiędzy poszczególnymi żeberkami (zaledwie 6 mm), więc dzięki takiej konstrukcji niewielkie kawałki grillowanych potraw nie wpadają pod ruszt. 

Strona rynienkowa świetnie sprawdzi się także podczas grillowania delikatnych potraw (np. ryb) z uwagi na większą powierzchnię styku potrawy z rusztem niż w przypadku strony stożkowej. Ruszt idealnie podtrzyma grillowane jedzenie i sprawi, że będzie perfekcyjnie przygotowane. Podsumowując, przykładowe potrawy idealnie nadające się do grillowania z pozycji rynienkowej to karkówka, drobne warzywa (i inne niewielkie kawałki jedzenia), ryby, sery (np. oscypek czy grecki ser halloumi). 

Warto jeszcze nadmienić, że właściciele grilla gazowego Broil King serii Baron mogą włożyć dwustronny ruszt Flav-R-Cast pod kątem, dzięki czemu (stosując jednocześnie pozycję rynienkową) uzyskujemy jeszcze lepsze odprowadzenie nadmiaru tłuszczu – ograniczona zostaje tym samym ilość płomieni, które mogą przypalać potrawy. 

Druga strona rusztu Flav-R-Cast charakteryzuje się zaś powierzchnią stożkową. Idealna do grillowania steków, jagnięciny czy kurczaka. Za jej pomocą uzyskamy charakterystyczną kratkę na mięsie. Strona stożkowa dzięki swej konstrukcji, przypominającej kształtem dach, odparowuje to, co wycieknie z grillowanych dań (tłuszcze, soki, marynaty), dzięki czemu potrawy mają charakterystyczny, grillowy aromat. 

Dachowa konstrukcja promieniuje IR i sprawia, że dochodzi do karmelizacji i tzw. reakcji Maillarda, co wpływa na niesamowity smak. Niewielka powierzchnia styku z daniami zapobiega ich szybkiemu przypaleniu czy przywieraniu i gwarantuje niezrównaną moc (idealną do grillowania steków w wysokiej temperaturze). 

Marka Broil King pomyślała o wszystkim i ułatwiła także łatwe obracanie rusztu w zależności od potrzeby. Niezastąpiony będzie w tym przypadku wielofunkcyjny uchwyt, za którego pomocą można dotykać ruszt nawet gdy jest gorący czy tłusty. Znajdziesz go w naszym sklepie online lub salonach stacjonarnych.