Jak przygotować pizzę z grilla gazowego? Czy potrzebny jest kamień?

Zastanawiasz się, jak przygotować pizzę z grilla gazowego? Czy niezbędnym elementem jest kamień szamotowy? Dowiedz się wszystkiego w naszym wpisie.

Przygotowanie idealnej pizzy na grillu gazowym należy oczywiście zacząć od przygotowania ciasta. Zwróć uwagę na to, by zastosować mąkę pszenną typ 00, dzięki której ciasto jest bardziej elastyczne i łatwiejsze w wyrabianiu, a pizza wychodzi perfekcyjnie chrupiąca. Jeśli do przygotowania pizzy chcesz wykorzystać świeże drożdże, należy z nich przygotować wcześniej rozczyn. Na samym końcu wpisu znajdziesz nasz sprawdzony przepis!

Kolejnym krokiem jest rozgrzanie kamienia. Jest on niezbędnym elementem, by pizza wyszła tak pyszna, jak z najlepszej restauracji. Firma Broil King oczywiście nie zapomniała o fanach włoskiej kuchni i posiada w swoim asortymencie ich pokaźny wybór. Wybierz idealny dla siebie:

1. Prostokątny kamień do pizzy

Nowość w ofercie kanadyjskiej marki. Kamień pasujący w dwie kratki rusztu grilli Broil King z serii Baron i Crown. W modelach grilli z serii Regal i Imperial, które posiadają ruszta z prętów ze stali szlachetnej, kamień idealnie układa się na odwróconym ruszcie. Co istotne, nie należy zakrywać całej powierzchni piekarnika dwoma kamieniami. Kamień do pizzy kompatybilny jest z piecem do pizzy Broil King. Jest to też świetny pomysł na prezent dla prawdziwego fana pizzy i grillowania!

2. Kamień do pizzy 33 cm

Szamotowy kamień do pizzy, który posiada optymalną średnicę 33 cm. Pasuje do modeli Broil King Gem i Pota-Chef (po prawej lub lewej stronie rusztu, nie na środku), Royal, Monarch i Signet oraz większych. Must have!

3. Kamień do pizzy 38 cm

Nieco większy kamień do grillowania niż ten zaproponowany powyżej. Posiada średnicę 38 cm i grubości 1,9 cm. Za jego pomocą przygotujesz nie tylko doskonałą pizzę, ale też podpłomyki, chleb czy pity. Kamień wykonany został oczywiście z wysokiej jakości szamotu, dzięki czemu utrzymuje temperaturę i równomiernie ją rozprowadza.

4. Zestaw do pizzy z kamieniem

Kamień do pizzy z łopatą to doskonały zestaw dla miłośników pizzy. Wystarczy umieścić go na ruszcie, rozgrzać grilla do temperatury około 300 stopni Celsjusza, położyć na nim ciasto z ulubionymi dodatkami, by otrzymać gotową pizzę w dosłownie kilka minut! Pierścień, na którym umieszczony jest kamień, posiada z tyłu wyższy rant, dzięki czemu łatwo ściągniesz pizzę z kamienia za pomocą łopaty, która jest w zestawie.

A jeśli potrzebujesz sprawdzonego przepisu, skorzystaj z tego poniżej i ciesz się najlepszą pizzą z grilla!

Składniki:

600 g mąki pszennej (typ 00)

1 łyżka soli

1 łyżka cukru

7 g suszonych drożdży (opcjonalnie 25 g świeżych)

250 ml ciepłej wody

100 ml ciepłego mleka

2 łyżki oleju 

Do misy miksera wsyp przesianą mąkę, sól, cukier i suszone drożdże. Wymieszaj. Wlej ciepłą wodę, mleko i olej. Zagniataj w mikserze z końcówką z hakiem przez ok. 15 minut. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub mąki. Przykryj misę folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Ciasto powinno potroić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyciągnij na stolnicę posypaną mąką i chwilę zagnieć. Podziel na 3 części. Uformuj z nich kulki, a następnie rozciągnij za pomocą palców na wybraną wielkość pizzy – w zależności od tego, jakiej szerokości jest używany przez Ciebie kamień do pizzy. Przykryj ściereczką i odstaw uformowane placki na pizzę na ok. 20-30 minut. 

Kamień do pizzy postaw na rusztach i rozgrzej grill wykorzystując pełną moc palników. Kamień powinien rozgrzewać się około 30 minut. Łopatę do pizzy oprósz mąką, a następnie przełóż na nią przygotowane ciasto. Posmaruj ulubionym sosem i wyłóż preferowane dodatki. Zsuń pizzę z łopaty na rozgrzany kamień szamotowy. Zamknij pokrywę grilla gazowego i odczekaj kilka minut. Sprawdź czy pizza jest gotowa. Powinna być rumiana na brzegach, a wierzchnie dodatki upieczone, a nie surowe.