System PGT w grillach gazowych marki Broil King – co to znaczy?

Zastanawiając się nad zakupem grilla gazowego marki Broil King, można zetknąć się w opisach urządzeń z tajemniczym skrótem PGT. Co on tak właściwie oznacza? O tym dowiesz się w najnowszym poście na naszym blogu.

5 elementów systemu PGT

PGT to z ang. performance grilling technology, czyli połączenie opatentowanych technologii systemu grillowania Broil King, które gwarantują niebywałą moc, wydajność i smak grillowanych potraw. W skład ów systemu wchodzi pięć kluczowych rozwiązań technologicznych takich jak: piekarnik, ruszty, aromatyzery, palniki oraz zawory i pokrętła. Wszystkie te elementy ze sobą idealnie współgrają, tworząc legendarny już system PGT. Przyjrzyjmy się poszczególnym komponentom nieco bliżej.

Piekarnik

Co wyróżnia piekarnik w grillach gazowych marki Broil King? Piekarnik składa się w sumie z dwóch części: pokrywy oraz dna. Jego zadaniem jest utrzymanie równomiernej temperatury podczas grillowania. By zapobiec tzw. efektowi komina, w grillach Broil King dno piekarnika jest zamknięte od dołu, a ilość otworów ograniczona do tych niezbędnych. Straty ciepła są niewielkie, a ilość zużytego gazu znacznie mniejsza. Całość została więc zaprojektowana tak, by zapewnić maksymalną izolację cieplną. Należy zwrócić też uwagę na to, że pokrywa w grillach Broil King jest na tyle wysoka, by zmieścić nawet kurczaka w pozycji pionowej! Pozwala też na zastosowanie obszernych górnych półek, które są bardzo praktyczne. Wyższy piekarnik zapewnia przy tym także lepszą cyrkulację powietrza.

Ruszty

Najwyższej klasy dwustronne ruszty Flav-R-Cast w grillach kanadyjskiego producenta doskonale akumulują ciepło, dzięki czemu potrawy pozostają idealnie soczyste. Jedna strona rusztu jest stożkowa – umożliwia odbicie charakterystycznej kratki np. na stekach. Druga zaś rynienkowa – idealna do odprowadzania z tłustszych potraw skapujących soków. Mała ilość łączeń między żeberkami zapewnia też łatwe czyszczenie. 

Aromatyzery

Unikatowe i opatentowane aromatyzery Flav-R-Wave marki Broil King wypełniają całe dno piekarnika. To tutaj tworzy się charakterystyczny smak grillowanych potraw. Spływające z rozgrzanego mięsa soki, tłuszcze i marynaty trafiają na rozgrzane aromatyzery, a następnie odparowują w postaci dymu, nadając potrawom wspaniały aromat. System ten zapewnia jednocześnie też równomierną dystrybucję powietrza i mniejszą utratę temperatury podczas otwierania pokrywa grilla.

Palniki

W grillach Broil King z systemem PGT wprowadzona została technologia Dual-Tube. Polega ona na zastosowaniu dodatkowej wewnętrznej rury, pozwalającej na równomierne rozprowadzenie gazu na całej długości palnika. Wysokość płomienia podczas grillowania jest taka sama zarówno z przodu, jak i z tyłu. Palniki posiadają również otwory po obu stronach dla zapewnienia jednostajnej temperatury i szybszego rozgrzania grilla.

Zawory i pokrętła

Niezawodne zawory Linear-Flow z technologią pokręteł 180° Sensi-Touch w urządzeniach Broil King to gwarancja precyzyjnej kontroli temperatury. Należy zauważyć, że na temperaturę w grillu wpływa wiele czynników zewnętrznych takich jak wiatr, deszcz czy temperatura powietrza, dlatego tak ważnym aspektem jest łatwa kontrola płomienia.

Masz jakieś pytania? Skontaktuj się z naszym doradcą.