Papier rzeźniczy, do pieczenia czy folia aluminiowa? Czym się różnią?

Jakie jest zastosowanie papieru rzeźniczego? Czy jest to zdrowsza opcja niż używanie folii aluminiowej podczas grillowania? Sprawdź odpowiedzi na te pytania w naszym artykule. 

Papier rzeźniczy Broil King

Jakie są jego zalety? Najważniejszą jest przepustowość powietrza – jest na tyle wystarczająca, że zatrzymuje wilgoć w mięsie, jednocześnie pozwalając na wytworzenie się chrupiącej skórki na zewnątrz potrawy. To zdecydowanie zdrowsza opcja niż stosowanie tradycyjnej folii aluminiowej. Papier ten został wykonany z pulpy drzewnej w procesie kraft. Jest niezwykle wytrzymały dzięki grubej strukturze, wygląda estetycznie i jest przy tym ekologiczny. 

Nie należy natomiast używać go w temperaturze powyżej 230 stopni Celsjusza (może się wówczas spalić). Świetnie sprawdzi się też nie tylko podczas samego grillowania, ale także w trakcie serwowania potraw np. steków czy mięsa w całości. Posiada bowiem efektowne logo marki Broil King. Zużyty papier może być ponadto stosowany jako rozpałka. Wymiary papieru rzeźniczego Broil King to 4500×45 cm. Wystarczy więc na długi czas! Znajdziesz go oczywiście w ofercie naszego sklepu.

Papier do pieczenia

Obowiązkowe wyposażenie większości kuchni. Używany podczas np. pieczenia przeróżnych ciast czy ciasteczek, ale także w czasie wakacyjnego grillowania. Czym zatem różni się od papieru rzeźniczego opisanego powyżej? Przede wszystkim całkowicie zatrzymuje wilgoć – pozwala to na szybkie przygotowywanie jedzenia, natomiast nie jest to idealny wybór do wędzenia czy też grillowania mięs metodą low&slow, ponieważ pergamin utrzymuje zbyt dużo wilgoci i niszczy teksturę chrupiącej skórki na zewnątrz potrawy. 

Ponadto środek mięsa może gotować się we własnych sokach, co wpływa na strukturę mięsa oraz jego stopień wysmażenia. Należy też pokreślić, że papier do pieczenia również może ulec spaleniu na grillu, gdy temperatura osiągnie powyżej 230 stopni Celsjusza.

Folia aluminiowa

Rozwiązanie, które od dłuższego czasu nie cieszy się dobrą sławą. Według badań aluminium z folii może bowiem przenikać do zawiniętych w nią potraw. Mimo to jednak nadal często stosowana jest podczas grillowania. Tak przygotowane, zawinięte w folię potrawy często posiadają papkowatą strukturę, ponieważ danie intensywnie gotuje się w swoich sokach, które nie mają gdzie odparować. Nie ma mowy tutaj o chrupiącej powłoce ani o smaku BBQ. 

Zamiast folii świetnie sprawdzą się natomiast takie akcesoria Broil King jak płyta żeliwna, wąska stalowa płyta do grillowania czy też brytfanna. Warto pamiętać również o górnej półce grilla, która nada się do przygotowania np. ziemniaków bez konieczności zawijania ich w folię. Tak przygotowane potrawy będą zdrowe i pyszne.