Czy na grillu można przygotować pizzę? Jak najbardziej! Efekty są nawet lepsze niż w domowym piekarniku, bo grill osiąga od niego wyższą temperaturę. Potrzebujesz jedynie kilku akcesoriów, by smak pizzy był zachwycający, a samo przygotowanie zupełnie bezproblemowe.
Kamień do pizzy
By przygotować idealną pizzę konieczne jest rozgrzanie grilla do temp. ok. 300 stopni Celsjusza. Niezbędnym akcesorium jest kamień szamotowy, który m.in. zapobiega przywieraniu ciasta. Szybko się nagrzewa i idealnie oddaje ciepło – sprawia tym samym, że pizza piecze się równomiernie i wychodzi naprawdę chrupiąca. Jak z najlepszej pizzerii! Na rynku dostępne są kamienie w różnych rozmiarach, dzięki czemu bez problemu dopasujesz jego wymiar do swojego grilla.
Pokrywa
Grill z pokrywą sprawia, że pizza piecze się nie tylko na dole, ale także od góry, dzięki czemu dodatki na wierzchu nie pozostają surowe. By jeszcze bardziej spotęgować efekt i mieć pewność, że pizza wyjdzie idealna, można zastosować żeliwny piec do pizzy (nowość w ofercie marki Broil King). Perfekcyjnie wypieczona pizza z każdej strony gwarantowana! Żeliwny piec jest kompatybilny z prostokątnym kamieniem do pizzy marki Broil King.
Łopata
Kolejne niezbędne narzędzie to łopata, która ułatwia wkładanie i wyciąganie pizzy. Najlepsza będzie taka z dużą powierzchnią – stalowa bądź drewniana. Warto zauważyć, że ostre zakończenie stalowej łopaty jest na tyle praktyczne, że można je wykorzystać nawet do krojenia pizzy. Posiada też składaną rączkę, która sprawia, że łopata zajmuje mniej miejsca i zdecydowanie łatwiej ją przechowywać.
Rękawica
Bezpieczeństwo to podstawa – tym bardziej w momencie przygotowywania pizzy, gdy grill osiąga najwyższe temperatury. Konieczne są rękawice idealnie dopasowujące się do dłoni i zapewniające tym samym pewny chwyt. Znajdziesz je w ofercie marki Broil King.